Amed’in, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surlarında savunma amaçlı inşa edilen tüneller ortaya çıktı. Dünyanın ikinci en büyük savunma duvarı olan tarihi surlardaki geçitler ilk kez görüntülendi.
Çin seddinden sonra dünyanın ikinci en uzun ve geniş savunma duvarı olan Amed surlarındaki savunma amaçlı inşa edilen tüneller ortaya çıktı.
Surlar, 5 kilometrelik uzunluğu, yaklaşık 12 metrelik yüksekliği ve 4 yöne açılan kapıları ile 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştı.
Dünyanın sayılı eserleri arasında gösterilen 82 burçtan oluşan tarihi surların içinde yer alan dehliz ve tüneller ilk kez görüntülendi.
Surların kitabelerinde ve burçlarında yer alan yazıtlara bakıldığında savunma duvarlarının tarihte 33 medeniyeti koruyup barındırdığı anlaşılıyor.
Dünyada eşine az rastlanır cinsten olan tarihi surlar yüzyıllar boyunca ayakta kalmayı başardı.
Surların çevreleyip binlerce yıl koruduğu tarihi Sur ilçesi ise sokağa çıkma yasaklarından sonra Türk Devleti tarafından yıkılarak, binlerce yıllık tarih yok edildi.
Kentin altında bulunan Roma döneminde yapılan kanalizasyon ise
Paris’ten sonra dünyanın en büyük kanalizasyonu olma özelliği taşıyor.
Medeniyetler beşiği olarak bilinen Amed, aynı zamanda geçitler kenti olarak da anılıyor.
Amed Surlarının altındaki Dicle ve Fiskaya’ya çıkan geçitler bilinse de henüz keşfedilmemiş birçok geçitin olduğu düşünülüyor.