İSTANBUL – Kadınların yaşam hakkı için ve cinsel istismara karşı mücadele eden Kadın Meclisleri, İstanbul’da 39 ilçesinde meclisleşme yolunda ilerliyor. Amaçları 81 ilde 81 kadın meclisi oluşturmak olan İstanbul Kadın Meclisleri’nden Sultan Gürbey ve İzel Uysal, tüm kadınları hem mahallelerde hem de üniversitelerinde meclisleşmeye çağırıyor.
Artan baskılara karşı “Kıyafetime karışma” sloganı ile harekete geçerek İstanbul, Ankara ve İzmir’de kurulan Kadın Meclisleri, katledilen kadınların davalarından cinsel istismara kadar birçok konunun takipçisi. Katıldıkları her kadın katliamı davasına kamuoyunun dikkat çekmek için hummalı bir çalışmaya giren Kadın Meclisleri, İstanbul’da 39 ilçede kuruluşunu ilan etme yolunda ilerliyor. Kadın Meclislerinin amacı, Türkiye’de 81 ilçede meclisleşerek kadınların haklarını savunmak.
Konu hakkında bilgi veren İstanbul Kadın Meclisleri’nden Sultan Gürbey ve İzel Uysal, Kadın Meclislerine dair ayrıntıları anlattı. Kadınlara yönelik özellikle geçtiğimiz yıldan itibaren kıyafet gerekçesiyle artan baskı ve şiddete dikkat çeken Sultan, “2017 Temmuz’unda büyük bir eylem örgütledik. Toplumun birçok kesiminden kadınlar bu eyleme katıldı. Toplumun farklı kesimlerinden çok sayıda kadın bu eyleme katıldı. Yaklaşık 3 bin kadın gelmişti. Kıyafetime Karışma eylemi verimli geçince, oradan da Kadınlar Maçka’da buluşuyor diye bir forum düzenledik. Bu forumda günlük hayatta konuşurken bir kadın arkadaşımızın önerisi ile Kadın Meclisleri kurulsun denildi. Onun önerisi oylandı ve Ağustos ayının sonunda ilk Kadın Meclisi kuruldu” dedi.
Eşitlikçi ve yatay örgütlenme
İlk toplantıyı Türk Mimar ve Mühendisleri Odası Birliği’nde (TMMOB) aldıklarını ve orada alınan kararlarla Kadın Meclislerinin yoluna devam ettiğini anlatan Sultan, Kadın Meclislerinde bireysel hukukun işlediğini, yatay hiyerarşi ve eşit bir şekilde söz söyleme hakkı olduğunu ifade ediyor. Meclislerin hiçbir siyasi grubun, derneğin altında faaliyet göstermediğini de söyleyen Sultan, kimsenin birbirinden üstünlüğünün olmadığı bir söz söyleme alanı yaratmaya çalıştıklarını belirtiyor.
Özellikle kadınları bir araya getirmeyi hedeflediklerini anlatan Sultan, kadınların OHAL sürecinden en çok etkilenen kesim olduğunu vurguluyor. “Kadınlara yalnız değilsiniz diyoruz” diyen Sultan, kadınların her türlü sorunu Kadın Meclislerine taşıyabileceklerini de sözlerine ekliyor.
‘İstanbul’da 900’u aşkın kadın meclislerde’
İstanbul koordinasyonda 50’yi aşkın, Genel İstanbul Meclislerinde ise 900’u aşkın kadının faaliyet yürüttüğünü söyleyen Sultan, sosyal medya ekibi, hukuk komitesi gibi ayrı çalışma gruplarının da olduğunu ifade ediyor.
‘Kadınların gündeminde ne varsa bizim gündemimizde’
Kadın Meclislerinden İzel Uysal da, kuruluştan itibaren sürekli olarak eylem ve etkinlikler yaptıklarını belirterek, “Kadınların gündeminde ne varsa bizimde gündemimizde o var. Müftülük yasası tartışılıyorsa biz de ona dair eylem yapıyoruz. Bir dava varsa oraya gidiyoruz. Kadınların öldürüldüğü yerlere gidip eylem yapıyoruz” diyor.
‘Yerelden mücadele şart’
Meclisleşmenin yerelden mücadeleye etkisinin önemli olduğunu söyleyen İzel, yerelden mücadelenin şart olduğunu dile getiriyor. İzel ve Sultan, kadınların kendi bulundukları mahallelerde ilçelerde meclislere katılabileceklerini belirtiyor ve kadınlara şöyle sesleniyor: “Üniversitelerde de meclisleşme durumu var. Tüm kadınları meclislerimize çağırıyoruz.”
Kaynak : Jinnews