ANKARA – Efrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlayıp 40’ıncı gününe ulaşan saldırılar, şimdiden süresiyle tarihteki birçok önemli savaşı geride bıraktı.
AKP’nin 20 Ocak tarihinde 365 köy ve kasabadan oluşan yaklaşık 4 bin kilometrekarelik bir yüzölçümü bulunan Efrin’e yönelik başlattığı saldırılar, 40’ıncı gününe girmiş durumda. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olup, teknik ve teknolojik üstünlükle Efrin’e saldıran Türkiye’nin yanında aynı zamanda en az 30 bin kişilik El Kaide ve DAİŞ unsurlarından bozma ÖSO gücü de yer alıyor.
TSK EFRİN HEDEFİNİN UZAĞINDA…
Buna rağmen, en fazla 10 bin kişilik bir askeri güç tarafından savunulan Efrin’in önemli yerleşim yerlerine bile daha girilebilinmiş değil.
Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin, bugünkü yazısında Efrin savaşının asıl cephelerinin Raco ve Cinderes olacağını savunarak, “TSK, harekatın başlangıç aşamasını tamamlamakla birlikte, Afrin şehir merkezine düzenleneceği açıklanan kuşatma hedefinin hala bir hayli uzağında bulunuyor. Afrin bölgesini çevreleyen güvenlik koridorunun hem batı, hem de kuzeyinden bölgenin tam göbeğinde bulunan şehir merkezine 20 kilometrelik mesafe söz konusudur” değerlendirmesinde bulundu.
3 SAAT BİR HAFTA DERKEN…
AKP’nin yandaş basını tarafından 3 saatte tamamlanacağı belirtilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise 13 Ocak’ta “Bir haftada ne yapacağımızı görecekler” diyerek süre biçtiği Efrin’de 40 günlük savaş geride kaldı. Efrin bu haliyle, tarihteki birçok önemli savaşın süresini de geride bırakmış oldu.
45 DAKİKALIK TARİHİN EN KISA SÜRELİ SAVAŞI
Tarihteki en kısa süreli savaş, “Zanzibar Savaşı” olarak kayıtlara geçti. 27 Ağustos 1896 tarihinde İngilizler ile Zanzibar arasında yaşanan savaş, sadece 45 dakika sürmüş ve İngilizlerin üstünlüğü ile sonuçlanmıştı.
İKİ SAATLİK MOHAÇ SAVAŞI
29 Ağustos 1526 yılında Osmanlı ile Macaristan arasında Mohaç Ovası’nda yaşandığı için “Mohaç Savaşı” olarak kayıtlara geçen savaş ise, iki saatte Osmanlıların üstünlüğü ile bitti. Bu savaşta Osmanlıların yanında Kırım Hanlığı yer alırken, Macaristan’ın yanında, Hırvatistan, Roma Cermen İmparatorluğu, Bohemya Prensliği, Bavyera, Papa, Lehistan Krallığı gibi güçler yer aldı. Osmanlıların 45 bin kişilik ordusuna karşılık Macar Ordusu 40 bin kişilik bir güçten oluşuyordu.
6 GÜN SAVAŞLARI
İsrail ile Mısır, Tunus, Ürdün, Irak arasında yaşanan savaş da 6 gün sürdü ve İsrail’in zaferi ile sonuçlandı. 1967 yılında yaşanan ve “Arap-İsrail savaşı” olarak da nitelendirilen savaş, İsrail’in topraklarını genişletmesine neden oldu. Süveyş krizi ile başlayan savaşta güç dengesi, İsrail aleyhineydi. İsrail’in 264 bin askerine, 300 savaş uçağına, 800 tankına karşılık, Arap koalisyonunun toplamda 547 bin askeri, 2 bin 500 tankı, 957 savaş uçağı bulunuyordu.
BİRÇOK SAVAŞ 30 GÜNDEN KISA SÜRDÜ
Benzer şekilde Bangladeş’in bağımsızlığı ile sonuçlanan 1971 tarihli “Hindistan-Pakistan savaşı” ise 13 gün sürdü. Bulgarlar ile Sırplar arasında 1885 tarihinde yaşanan ve Bulgarların üstünlüğü ile sonuçlanan savaş, 14 günde sona erdi. Çin ile Vietnam arasında 1979 tarihinde yaşanan ve iki tarafın da zafer ilan ettiği savaş, 27 gün sürdü. 1897 tarihinde Osmanlıların üstünlüğü ile tamamlanan Osmanlı-Yunan Savaşı 30 günde bitti.
Kaynak : MA / Kenan Kırkaya